10. Het Oostvoornse meer

De meeste zeevissers laten het Oostvoornse Meer letterlijk links liggen. En dat terwijl dit water tal van zeevissen herbergt. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de beperkingen die aan de visserij zijn gesteld. Je mag er niet met natuurlijke aassoorten vissen, je hebt een gesloten seizoen, je mag niet nachtvissen en je mag er niet met een motorboot op. Wat mag er dan wel??? Alles staat in het teken van de forel! Het Oostvoornse Meer is internationaal beroemd om de vismogelijkheden op forel. Vliegvissers stellen noemen dit water zelfs in één adem met vermaarde Schotse zalmrivieren.....! Ook duikers hebben het Oostvoornse Meer hoog in het vaandel staan.



Gezicht op de noordoever. 

Vlak voordat je via de A15/N15 de Maasvlakte oprijdt, neem je afslag nummer 8, richting de N218 Oostvoorne. Na 200 meter ga je weer rechtsaf, richting het Oostvoornse Meer. Je rijdt nu paralel aan de N15. Na een 500 meter ga je linksaf, naar Slag Stormvogel. Door de duinenrij doemt het Oostvoornse Meer op.



Slag Stormvogel 

Het Oostvoornse Meer is gegraven omdat men het zand nodig had om de Maasvlakte aan te kunnen leggen. Destijds stond het nog in open verbinding met zee. Het water was dus hartstikke zout. Door de zandwinning zijn er diepe putten ontstaan, tot wel 70 (!) meter aan toe. Met de afsluiting ontstond het schoonste en helderste zoutwatermeer van Europa. Tal van zeevissen raakten tegelijk ingesloten. Bovendien werden vrij snel na de afsluiting forellen uitgezet. Enkele jaren op rij werden vissen van 25-30 centimeter losgelaten. Helaas werd het water niet goed beheerd en werd het water steeds brakker. Daardoor dreigden de haring en garnaal te verdwijnen, hetgeen ten koste gaat van de "heilige" forel. Inmiddels gaat het weer beter.



Zicht op café/rest. de Stormvogel 

Eind jaren 70, begin jaren 80 had je een zelfde situatie als toen de Grevelingen werd afgesloten. De zeevis was gemakkelijk te vangen. Dat het niet zo'n zelfde gekkenhuis werd kwam waarschijnlijk omdat je er niet met een boot op mocht. Anders waren er voor zeker grote zakken zeevis verdwenen. In die eerste jaren kon je forellen vangen (op een wormpje) zoveel je maar wou. Ook dikke botten (op een spinnertje!!) lieten zich gemakkelijk verschalken. Daarnaast kwam de driedoornige stekelbaars veelvuldig voor evenals japen van tarbotten. Veel controle, de massale opkomst van het windsurfen, de duikmogelijkheden en de bescherming van de forel heeft ertoe geleid dat de zeevissen niet verder belaagd werden.



Wél duiken, niet vissen. 

Hoe het nu met de zeevisstand is gesteld is onbekend. Desgevraagd vertellen duikers dat de zeevisstand behoorlijk achteruit is gegaan, waarschijnlijk door het brak worden van het water. Je moet het nu dus echt hebben van de forel. En dat kan ruimschoots!



Mooie kribben om vanaf te vliegvissen 

Vele uitzettingen, maar ook het ontsnappen van forellen van een kweker, heeft geleid tot een geweldig forellenbestand. Vissen tot een meter zitten er, alhoewel de kleinere exemplaren natuurlijk meer worden gevangen. De meeste vissers waden naar de kribben en bevissen vanaf daar de ondiepere binnenkant, of het diepe buitenwater. Wij zijn géén vliegenspecialist, maar bij Avicentra in Oostvoorne kunnen ze je wegwijs maken in de goede vliegen op het goede moment.



Wadend vissen: Mekka voor de vliegvisser 

Aan de noordzijde, aan de weg die we daarstraks zijn ingereden, zijn er drie "slagen". Behalve De Stormvogel zijn er nog de Bergeend en Baardmannetje. Bij elk van deze slagen kun je je auto parkeren en een waadtocht gaan aanvangen. Elders rond het meer is het óf natuurgebied (niet toegankelijk) óf een eind lopen.



Slag Baardmannetje is de laatste aan de weg 

Zoals vermeld gelden voor het vissen in het Oostvoornse Meer tal van regels. Het mooie is wel dat je er met de Vispas gewoon terecht kunt. Er is géén extra vergunning nodig! In het boekje met viswateren staat precies wat allemaal niet mag, dus kijk dat even na allemaal. Je mag ook geen vis meenemen, dus wees gewaarschuwd want er wordt behoorlijk gecontroleerd.



Zie de duiker 

Hoewel je het meer moet delen met duikers, heb je er in het algemeen weinig last van. De ondiepe forelvisplek is minder aantrekkelijk voor de duikers. Zij gaan op zoek naar de onderwaterschatten, zoals de speedboot uit de film Amsterdamned, die hier als "duikschat" ligt afgezonken. Duikers hebben eens laten weten dat daar in de buurt gigatarbotten huizen. Maar ook zijn er schollen gezien gelijk deurmatten en zouden er botten zwemmen die....