13. Waterweg

De basis van ons visgebied is De Waterweg. Het is tevens de visslagader van onze regio waar de diepe vaargeul grote vissen herbergt. Dit is vooral te wijten aan harde stroming, diepte, grillige bodem, en een enorm voedselaanbod! Menige vissoort komt zich hier volvreten en er is een hele leuke variëteit in een dagje/nachtje Waterweg te vangen. Het voordeel van het diepe water is ook dat vissoorten lang blijven hangen. De laatste jaren vang je bijvoorbeeld eigenlijk het hele jaar door gul, maar het is in dat geval wel zaak dat je in de vaargeul, het diepe water, weet te komen. Het mooie/vervelende hieraan is dat deze vaargeul soms redelijk dicht onder de kant ligt maar soms ook geweldig ver weg.



De monding van de Waterweg, gezien vanaf slag Maasmond 

De monding van de Waterweg is een dikke 30 meter diep. Richting zee loopt er de uitgebaggerde vaargeul, genaamd de Eurogeul, waardoor alle zeeschepen richting haven varen. Bij de splitsing Waterweg/Calandkanaal, de kop van de landtong, wordt de Waterweg ondieper, gemiddeld een meter of 17 met hier en daar diepere stroomnaden en ondiepe vlaktes. Eigenlijk slingert de vaargeul door de Waterweg heen tot aan Rotterdam. Bij de landtong loopt de geul bijvoorbeeld bij paal 0 binnen werpafstand, terwijl je een stuk verder de vaargeul nooit kunt bewerpen. Aan de noordzijde zijn ook dergelijke verschillen te vinden.



Altijd stroming en dus... vis! 

Het grote voordeel van de Waterweg is dat er altijd vis is te vangen, maar het nadeel is dat het er lastig vissen is. Het stroomt er –erg- hard, er liggen nogal wat obstakels en lang niet elke stek is toegankelijk. De grote hoeveelheid vis en de grote variëteit in stekken en vissoorten maakt echter dat de Waterweg een van de meest geliefde visplekken van Nederland is.

Het voor ons zeevissers interessante stuk aan de zuidzijde, is de Rozenburgse Landtong. Die bereik je door vanaf de snelweg A15/N15 de afslag naar de veerpont van Rozenburg naar Maassluis te nemen. Je botst dan vanzelf tegen het Calandkanaal aan en ga je rechtsaf, dan zie je vanzelf aan de rechterkant de Waterweg opdoemen.



De Landtong 

Het voordeel van de landtong is dat je bij te harde wind kunt uitwijken naar het Calandkanaal. Aan de zuidzijde van de Waterweg kun je vissen vanaf de kop van de landtong tot ver in Rotterdam. Afhankelijk van de waterafvoer komt de zeevis diep landinwaarts!! Bij de kop van de landtong, paal 0, is het diepe water dichtbij, maar hoe meer richting stormvloedkering, hoe verder weg van de oever het diepe water loopt.

Op de kop van de landtong ligt het "muizengaatje". Hier kun je in de zomermaanden allerlei soorten roofvis vangen. Zeebaars, zeeforel, geep en fint jagen hier in de harde stroming op nietsvermoedende scholen visjes.



Het "muizengaatje" 

Vanf het muizengaatje loopt de vaargeul steeds verder van de oever af. Je kunt dat goed zien aan de boeien die steeds verder weg liggen. Op de kop stroomt het in het diepe water nog heel hard en liggen er ruim voldoende obstakels onder water om genoeg materiaal kwijt te raken. Maar ja, stroming en obstakels, daar zit ook de vis!



Paal 0

Richting kering liggen er een paar strekkers en deze staan garant voor verrassende vangsten. Het is echter niet zo dat hier extra veel vis zit. Het is echt even zoeken waar het beste te vangen is, welke vissoort er aanwezig is en welke techniek je moet gebruiken. De vis zit hier soms heel erg dicht onder de kant, wijting, harder, zeebaars, fint en bot zijn al op een paar meter uit de kant te vangen en het zijn dan zeker niet de kleinste exemplaren. De bodem loopt langzaam af richting vaargeul, wordt dus steeds dieper. Ver weg gooien heeft absoluut zin als je grotere wijting, gul of zeebaars wilt vangen. Let op dat je officieel niet met de auto beneden mag parkeren of rijden. Het wordt gedoogd, maar wees een goed gebruiker en maak geen rotzooi en stook geen vuurtje. Anders is het ook hier snel afgelopen. Op de stormvloedkering zelf mag je niet komen, ga geen gekke dingen doen want je hebt zo een prent te pakken. Op dit eerste stuk zijn allerlei vissoorten te vangen, een en ander afhankelijk van het seizoen.



Strekdammen richting de Waterkering, gerekend vanaf de zeezijde 

Na de kering, landinwaarts, is het eigenlijk hetzelfde verhaal. Het is hier iets dieper en ook hier kun je van alles vangen, zowel dichtbij als ver weg. Let wel op dat je ook op het hele stuk eigenlijk niet met de auto mag komen. Parkeren dus in de berm! Vanaf het parkeerplaatsje landinwaarts rijden over het fietspad, dan kun je zeker een prent verwachten!!



Foto genomen vanaf de stormvloedkering landinwaarts, rechts de landtong 

Tot ver voorbij Rozenburg ligt het diepe water weer dicht onder de kant. Hier is het echter de vraag tot waar de zouttong loopt. Bij veel waterafvoer kun je verwachten dat zeevis maar mondjesmaat te vangen is. Het voordeel van het diepe water is wel dat je grote vissen kunt verwachten zoals gul, paling en grote tong. Nadeel is wel dat je in dit diepe water vaker vast zit. Goed ankerlood gebruiken en een strakke lijn is een must. Ga je nog verder, richting Heijplaat, dan zul je slechts bij extreme omstandigheden zeevis vangen, op botjes na. Zeker met de visserij op gul in het diepe water van de Waterweg, is het funest om te stoppen tijdens het binnenhalen, de vist duikt achter stenen en... einde verhaal.



Strekdammen voor de bunkers bij Hoek van Holland. 



Ponton bij Hoek van Holland

Aan de noordzijde van de Waterweg vanaf Hoek van Holland tot nog voorbij Maassluis is er op gul en in de zomer op tong te vissen. In het algemeen is het er diep water, maar het nadeel van het diepe water in combinatie met stroom en obstakels is dat je er nogal eens vast zit. Op sommige stukken kun je wel behoorlijk veel vastzitten in de Waterweg, dus zorg voor powermateriaal. Ik heb zelf de ervaring enorme vissen verspeeld te hebben door te dunne haaklijnen. Zodra je over de richel van de vaargeul heen moet kan je op vervelende waarschijnlijk steen met mossels en/of zeepokken begroeide stukken stuiten wat menig kanjertje uitbuit. Dan is er zul je zeggen: het loodlifter verhaal, maar ja, door de harde stroming rukt die loodlifter mijn lood van de grond (dyneema-lijnen), en dat gaat dan lopen "spoken". Soms vissen wij er wel mee en heb je weer geen last, hangt toch ook altijd weer af van de omstandigheden. Aan de noordzijde van de Waterweg zijn er ook behoorlijk wat stekken. Heel eenvoudig is bijvoorbeeld al het havenhoofd van Maassluis. Je kunt daar aan beide zijden makkelijk de vaargeul bereiken, goed parkeren dichtbij de stek. Je kunt dit alles al zien op de foto hieronder waar je met een "klik" erop meteen live-verbinding hebt, dus je kan meteen zien hoe druk het is en hoe de wind staat.



Als je op de dijk richting Hoek van Holland rijdt, en je neemt afslag "De Haak", dan kom je uiteindelijk uit bij een spoor, dat ga je over en dan linksaf en rechtsaf (pas op dat je de waterweg niet inrijdt, hahaha). Het hele stuk dat dan richting stormvloedkering loopt is te bevissen (hier en daar een rot-stuk uiteraard). Dit staat wel bekend als de stek voor de DSM, 's avonds pik je ook mooi de terreinverlichting mee van dit concern. Nadeel is hier wel dat je weinig ruimte hebt om in te werpen met een 5 meter stok. Lekker stekkie, zie ook de foto hieronder.



Als we vanaf de DSM richting zee denken, komen dan nog het bouwterrein verderop, hier is soms het hek open en kun je de auto tot aan het water rijden. Dan volgt het terrein van de Stena-Line, maar daar kan je dus niet op om te vissen.



Rechts de bergingshaven, links is het uitzwaaiplatvorm vd Stenaline, inmiddels juli 2002 verboden te vissen.

Achter dat terrein komt de bergingshaven van HvH, waar je op de havenkoppen kan vissen. De haven zelf is ook leuk vissen als je van peuteren op kleine vissoorten houdt. Weer verderop komen dan nog het ponton en de strekdammen. Vanaf daar begint de pier van Hoek v Holland. Tussen het uitzwaaiplatform van de Stena(links) en de Berghaven (rechts)



Berghaven, gezien vanaf de Landtong 

Richting Maassluis, verder landinwaarts, krijg je de Zweedse geul. Ook dit is diep water met in de winter kansen op gul en in de zomer zeebaars en harder. Nog verderop kom je bij Vlaardingen maar hier kom je toch wel op het einde van de zeevismogelijkheden. Ook hier geldt weer dat bij extreem weinig waterafvoer tot aan Vlaardingen zeevis is te vangen.

De Waterweg vind ik een fijne visstek, je kunt er rustige of drukke stukken opzoeken en er is soms heel leuk vis te vangen en je staat niet te ver van de auto.