3. De Papegaaienbek



De Papegaaienbek is de noordoever van de Maasvlakte en ligt dus aan de zuidkant van de Waterweg. De Papegaaienbek bereik je door de A15/N15 af te rijden en dan net voorbij Slag Maasmond linksaf te slaan. Je rijdt dan langs de witte tanks van de MOT. Aan het einde bots je vanzelf tegen de Waterweg op. Je kunt ook afslaan bij Slag Maasmond zelf, je staat dan bij de Stenen Glooiing. Die kun je helemaal langs rijden (er is géén net geasfalteerde weg) en helemaal aan het einde ligt de stek. 
Hier gaat de Waterweg over in het Caland- en Beerkanaal. Het is er meer dan 20 meter diep en dat is nodig om de grote containerschepen toegang te geven tot de terminals. 


Hier kiezen de schepen voor de Waterweg of het Calandkanaal 

Lang was de Papegaaiebek een van de bekendste en leukste stekken van de Europoort. Je kon er ongelofelijk veel vis vangen, je kon er grote vis vangen, je kon veel verschillende vissoorten vangen en..... je kon er erg veel materiaal kwijt raken. 

Sinds december 2009 is het echter gedaan met de pret. In verband met de werkzaamheden ten behoeve van de tweede Maasvlakte is de Papegaaienbek definitief afgesloten. Alleen de noordkant is nog te bevissen en daar zullen we het in deze stekbeschrijving dan nog maar over hebben. 


Nog geen 200 meter visstek over 

We praten nu over het stuk van de breekdam tot het hek. Vroeger lag hier een strandje. Het strandje is er nog steeds, maar wel iets kleiner dan voorheen. 


Hét strandje 

Het strandje is in de Europoort een begrip op zich. In de winter is het een perfecte scharrenstek, terwijl in de zomer de tongen er opgestapeld liggen. Tenminste.... Net als op veel van de Europoortse stekken kun je er in bepaalde perioden erg veel vis vangen, maar het kan ook zomaar over zijn. Vooral rond de periode van laag water én in het licht is het er gewoon niet goed vissen. In de stroming en in het donker heb je kans op een topdag. Maar vaak moet je de stek dan delen met meerdere vissers en dat is in de stroming niet altijd even ontspannen. 


Zicht van het strandje naar het noorden 

De stenen krib is min of meer in ere hersteld en markeert het einde van de Stenen Glooiing en het restant van het begin van wat eens de Papegaaienbek was. Direct ten oosten van de breekdam ligt, vooral net onder water, een fors aantal stenen en die "vreten" je onderlijnen zo op! Maar vooral zeebaarsvissers laten hun kunstaas tegen de krib aan hobbelen, soms met mega groot resultaat. Je moet er wel wat uurtjes voor maken en het donker met opkomend water is veruit favoriet. 


Stenen krib 

Aan de gele betonning zie je dat de aanloopgeul naar de 2e Maasvlakte in een hoek van 60 graden naar je toe komt. Vis je rechts tegen het hek aan, dan vis je meteen in de aanloopgeul op tenminste 20 meter diepte. Iets meer richting de net genoemde krib moet je verder gooien om deze geul te bereiken. 


De laatste aanloopton ligt op enkele meters uit de kant 


Het einde (landinwaarts) van de stek met het hek. Dit is wat er van de oude Papegaaienbek geworden is... 

Bij het vissen met hoog water is het even opletten. Er liggen namelijk losse stenen gestort aan de voet van de helling. Daar heb je niet zoveel last van, maar een paar meter verder in het water ligt weer een rij. Helaas lijkt deze stek daarmee veel op de oude Papegaaienbek. Je raakt er namelijk veel onderlijnen kwijt. 
De bodem bestaat de eerste meters uit ondiep zand en stenen, hier vang je een botje. Op de helling richting het diepe stuk kun je van alles vangen, maar raak je geheid veel materiaal kwijt. Het diepe stuk, de geul, bestaat uit een harde bodem. Hier stroomt het best, maar eigenlijk vang je de vis alleen maar direct in het opkomende en afgaande tij. Overdag heb je er weinig te zoeken, het was en blijft een echte nachtstek. 
Omdat de bodem hard is, zit er niet al teveel platvis, alhoewel in de winterperiode de schar er best kan zwemmen. Mijn ervaring is dat je er steenbolk(jes) vangt en paling. Waarschijnlijk in het najaar ook passerende rondvis. Ik verwacht overigens dat het ook een topstek wordt voor haai, omdat aan alle randvoorwaarden: harde bodem, stroming, diep water met een rand wordt voldaan. Het probleem zal echter zijn om zonder verlies van materiaal de vis op de kant te krijgen. 


Zoals het ooit was.... 


Einde van een mooie stek: december 2009