Loodsmannetje's tips


In deze rubriek kun je allerlei praktische tips vinden van leden, voor leden. Je kunt het stiekem toch zien als de weg wijzen, maar wellicht zijn er ook wel tips die hardnekkige misverstanden uit de weg ruimen. Kortom, doe er je voordeel mee! Heb je zelf tips, laat ons dat dan weten via de "Meldkamer".

Tipnummer
 Tip 1.
Verzwaar je driepootsteun door in het midden tussen de poten een emmer water of plastic tasje met stenen/zand te hangen. De kans dat je standaard omgetrokken wordt door vis, vuil of stroming wordt aanzienlijk kleiner.
Tip 2.
Om je aas op je haak te houden tijdens de worp, kun je een (slik)zagertje als laatste op je haak doen, dus onder de pier. Zagers zijn wat steviger als pieren en zijn vanuit dat oogpunt een prima "stoppertje". Vis je met kleine haken en enkele pier, dan kun je de pier middels een aasnaald op de lijn schuiven, en de knoop waar je haak mee vastzit, zodanig op het haak-oog opschuiven dat de haak in een hoek van 90 graden op de haaklijn staat. Bij de inworp gaat alles vanzelf weer terug in zijn oorspronkelijke vorm, alleen zit de pier er mooi op.
Tip 3.
Check voor je vissessie het weerbericht, met name de windrichting, de stek kies je dus van te voren zodanig uit dat je de wind in de rug hebt, veel comfortabeler en je kan veel verdere worpen maken.
Tip 4.
Vis je met 3 zijlijnen, en ga je die onderlijn be-azen, begin dan bij de onderste haak. Begin je bij de bovenste, dan drupt gaandeweg het be-azen het pierensap op je kleding.
Tip 5.
Verdiep je in de veschillende soorten vis, sommige hebben vlijmscherpe stekels, tanden of kieuwplaten, andere zijn giftig zoals bv de familie der Pietermannen.
Tip 6.
Hoe meer prullaria aan je onderlijn (zijlijnen, kralen, afhouders ect) des te meer luchtweerstand tijdens het werpen. Neem bij voorkeur ook een werpmolen met een "hoge" spoel, dan glijdt de lijn er stukken makkelijker vanaf.
Tip 7.
Maak een checklist van spullen die je altijd bij je wilt hebben en loop dat na, de kans dat je iets vergeet is erg groot. Nummer 1 daarin is "het aas".
Tip 8.
Kun je een keer een groot kleed op de kop tikken wat makkelijk op te vouwen achterin je auto gaat, neem dat dan is mee als je op een glooiing of steile kade gaat. Je gooit het kleed over de spekgladde groene stukken zodat je iets sneller en veiliger naar beneden kan. Wel mee terug nemen!!!
Tip 9.
Je ziet vaak dat vissers die vastzitten als een bezetene staan te rukken en als het spulletje niet snel genoeg loskomt, meteen hengel naar voren en lijn kapot trekken. Probeer eens bij een vastloper opzij te lopen met de hengeltop hoog gehouden, maar dat eerst TEGEN de stroom in.
Tip 10.
Ga nooit tijdens het vissen op de wrakken je inmiddels gevangen vis, lekker schoon staan maken terwijl er nog op dat wrak gevist wordt. Als je namelijk de ingewanden overboord gooit, komen die honderden meters achter het wrak op de bodem, zodoende trek je de vis die OP het wrak zit er vanaf, die gaan achter het "vuil" aan. Daarnaast is voor meeuwen die zo snel mogelijk een gemakkelijk aasje willen scoren, de lijnen op het achterschip (en de bijbehorende visser) niet zo'n fijn vooruitzicht. Vooral bij ankervissen is dit het geval.
Tip 11.
Probeer tijdens het bootvissen zoveel mogelijk uptide te gooien, dat wil zeggen zoveel mogelijk naar de kant gooien waar de stroom vandaan komt. Als je lood namelijk de bodem raakt, wordt de onderlijn tegen de bodem aangedrukt, wat een veel betere aasaanbieding geeft voor platvis.
Tip 12.
Zorg dat je aan boord altijd waar je een scherp mes hebt liggen, zodat je altijd het ankertouw in geval van nood, snel door kan snijden! Sommige grote schepen varen op de automatische piloot en nog erger, soms is de brug onbemand ! Stel je alleen al eens voor als die je ankertouw haakt en de boeg omlaag trekt(en verder)!
Tip 13.
De perfecte en meest eenvoudige manier om je haken te slijpen, bv als je een paar keer tegen de stenen gezeten hebt, is door ze langs een "stop" te halen, zo een uit de stoppenkast. Die stop kun je ook met de smalle bovenkant in een pijpje steken en bevestigen, zodoende heb je een mooie handgreep, werkt perfect.
Tip 14.
Mik een uitgeknipt vierkantje van de binnenband van een fiets in je koffer, met de binnenkant van de binnenband (moeilijk he?), kun je als je haaklijn erdoor trekt, de kink uit je lijn halen! Vreemd genoeg alleen met de binnenkant!
Tip 15.
Ik heb nu een methode waar ik ze zonder meer vier of vijf dagen "vers" kan houden. Die zoute pieren bevallen mij niet zo goed (Rob #50).
Wat moet je doen is eerst: altijd je pieren vers kopen. Dan tijdens de eerste vissessie de pieren goed verzorgen dus als je over hebt dat ze dan nog van goede kwaliteit zijn. Ik doe dat door ze tussen krantenpapierlagen in een koelertje te bewaren en uit het daglicht te houden. Pieren zijn nog gevoeliger voor daglicht dan voor temperatuur. Thuis gaan de pieren op een grote krant en zoek dan alleen de goede uit, leg die in een van krantenpapier voorziene platte houtenbak met kleine opstaande rand, die ik speciaal daarvoor gemaakt heb en precies in de koelkast past. De bak heeft de maat van een dubbelgevouwen krant. Pieren stuk voor stuk naast elkaar op het papier leggen, waarbij ze elkaar niet mogen raken. Iedere laag afdekken met kranten papier. Wel ieder dag het papier verversen want ze moeten droog blijven. Pieren kunnen niet tegen het vocht dat ze verliezen. s´Winters als de temp laag is leg ik de bak op de grond in de schuur in plaats van in de koelkast, behalve als het vriest natuurlijk. Je moet wel een tweede koelkast hebben voor je visspullen of een soepele vrouw. Trouwens verse en goede pieren ruiken amper. Het lijkt ingewikkeld, maar het als je het een paar maal gedaan hebt zie de resultaat ervan.
Zagers in turfmolm in dezelfde bak met dezelfde behandeling blijven zonder meer een week goed.
Tip 16.
Reggie #169: Ik vis regelmatig met een twister. Na een aanbeet of als je tegen opstakels in het water komt zakt je twister vaak naar de onderkant van je haak. In de meeste gevallen kan je het probleem met een beetje secondelijm op je haak verhelpen. Soms lukt het niet altijd om zo'n twister vast te lijmen omdat hij waarschijnlijk opgerekt is. Knip dan een stukje binnenband van een fiets uit ter grootte van iets meer dan een ½ vierkante centimeter en trek dat voorzichtig over de punt van je haak tegen de twister aan totdat de twister recht staat (in de goede stand). Zet een tweede stukje binnenband ter grootte van iets meer dan een ½ vierkante centimeter extra erbij en de boel zit muurvast. Dit werkt heel efficiënt en het is een goedkope manier om je twister op zijn plaats te houden.
Tip 17.
Koop je pieren niet in turf, maar in kranten. Het is belangrijk dat je pieren droog blijven (zie ook tip 15). Ga je pas de volgende dag vissen, ververs de kranten dan, zodat de pieren goed kunnen uitzweten. De pieren worden hierdoor ook een stuk steviger.
Voor slikzagers geldt hetzelfde concept, maar dan mag er wel wat turf bij. Hoe droger, hoe steviger!
Tip 18.


 En een serie tips van Wim Hubers #517:
Tip 19.
Gebruik je dyneema, neem dan bij het knopen de draad dubbel (dan blijft hij steviger zitten).
Tip 20.
Gebruik met vriesweer geen dyneema lijn maar monifile (nylon of teflon) draad.
Tip 21.
Controleer ogen en splitringen op bramen en scherpe randen voordat je er dyneema aan vast knoopt.
Tip 22.
Gebruik bij stekken met scherpe richels een lange dikke monofile voorslag ook al vis je met dyneema (vanwege schuurbestendigheid).
Tip 23.
Gebruik je een loodlifter, gooi dan altijd zoveel mogelijk stroomopwaarts, dan gaat hij niet zo liggen spoken.
Tip 24.
Je kunt een loodlifter maken van een oud plastic bankpasje (knip het in een smal vliegermodel en maak er met een hete breinaald twee gaten in, eentje in de onderste punt van de vlieger en een in de "kruising" van de hartlijnen.
Tip 25.
Neem altijd wat pleisters mee, want koude handen kunnen lang blijven bloeden als je je ergens aan snijdt.
Tip 26.
Zwarte spullen kun je voorzien van witte / fluo verf of schilderstape zodat je ze in het donker nog makkelijk terugvindt.
Tip 27.
Fluo gekleurde voorslag / onderlijnen zie je beter in het donker.
Tip 28.
Breekstaafjes geven weinig licht bij vorst dus dan kun je beter overschakelen op een elektrisch toplicht.
Tip 29.
Haken van roestvrij staal of met coatings vergaan haast niet in een vissenlijf. Je kunt beter gewone haken gebruiken en die regelmatig weggooien na het vissen. Zodoende maakt de verspeelde vis nog een kans.
Tip 30.
Last van krabben? In het donker azen ze niet (of minder).
Tip 31.
Last van krabben? Je kunt ook met een dobber vissen of met kunstaas.
Tip 32.
Een doorzichtige plastic buldo kan je gebruiken om lichte twisters en shads ver te werpen en langzaam en toch ondiep te presenteren.
Tip 33.
Als je vers schelpaas of vis gebruikt (niet bevroren geweest) dan blijft dat beter zitten en je hoeft niet altijd elastiek te gebruiken. Anders kun je het het beste nog half bevroren op de haak zetten vanwege de stevigheid.
Tip 34.
Je gooit verder met een lange dwarrellijn, als je met een breakaway plastic aashaak o.i.d., de haaklijn vastzet.
Tip 35.
Een enkele haak, wind mee, geen afhouders en klein aas werpt het verst.