14. Calandkanaal

Het Calandkanaal ligt parallel aan de Waterweg en wordt gescheiden door de Rozenburgse landtong. Je komt er door vanaf de A15/N15 de laatste afslag voor de tunnel te nemen richting Rozenburg/Pothof. Na het verlaten van de A15/N15 bots je tegen het Calandkanaal op. Ga je rechtsaf, dan rij je vanzelf de landtong op. Links zie je dan het Calandkanaal en op een gegeven moment rechts de Waterweg.



Vanaf de N15 richting Rozenburg/Pothof 

Het Calandkanaal is diep water, gemiddeld zo’n 20 meter en daarmee een stuk dieper dan de Waterweg. Op het einde van de landtong, dus richting zee, is het het diepste. Je heb daar wel veel last van passerend scheepvaartverkeer, die daar dan ook moeten aanleggen en dergelijke. Dat kan dus goed waardeloos zijn als je net lekker zit. Meer landinwaarts heb je er nauwelijks last van, want de boten blijven ver uit de kant. Het Calandkanaal is de toegangsweg voor de grote zeeschepen die in de Botlek hun lading lossen.

Je kunt hier een leuke variëteit aan vis haken, vooral wijting laat zich in de wintermaanden goed vangen. Daarnaast is er in de zomermaanden harder, zeebaars en paling aanwezig. Alle andere soorten zijn er ook te vangen, zij het in mindere aantallen.



Calandkanaal met links de stormvloedkering. De richting is landinwaarts. 

Er worden ook regelmatig wedstrijden gehouden meestal georganiseerd door visverenigingen uit de regio. Er is namelijk veel ruimte en er is altijd wel een visje te vangen. Let wel op dat je je auto niet op het gras mag zetten!! Wil je parkeren dan mag dit door met 2 wielen net op het asfalt te blijven. Het Calandkanaal heeft een hele steile kade, hetgeen best vervelend is als je naar beneden moet omdat je vis of lood daar vastzit. Met eb kun je echter gewoon beneden staan hoewel je toch kans hebt op hoge golven van het scheepvaartverkeer, laarzen aan dus. Het stuk voor de stormvloedkering is het populairste. Vastzitten in het Calandkanaal zelf komt met uitzondering van vlak onder de kant eigenlijk niet voor. Let op: bij de overgang van het smalle gedeelte naar het brede gedeelte, zeg maar net voorbij de hondenclub, liggen er sinds 2009 matten in het water. De eerste 300-500 meter van het brede stuk, gerekend vanaf Rozenburg, is dus niet te bevissen!



Calandkanaal na de kering richting open zee 



Eerste stuk van het Calandkanaal voor de kering 

In het algemeen stroomt het er niet hard. Het is een afgesloten stuk water en alleen omdat vanwege de diepte nogal wat kuubs water in en uit moeten bij eb en vloed zal het er stromen. Hoe verder je naar de kop van de landtong gaat, hoe harder het zal stromen. Break-away lood of DCA-lood is aan te bevelen.

Het Caland trekt vooral de wijtingvisser, omdat je van deze vissoort, tussen de onvermijdelijke steenbolken door, zeer grote aantallen kunt haken. De wijting zal wel gezocht moeten worden, dat betekent dat je de juiste afstand moet gaan zoeken. Soms gooi je gemakkelijk over de vis heen omdat ze dan dichter onder de kant zitten. Tip hierbij is om zodra je weet waar ze zitten, je lijn onder je lijnclip (op je molen) vast te zetten. Je gooit dan elke keer even ver. Het beste kun je vissen met een paternoster met 3 haken zonder afhouders. Losse lijnen van minimaal een centimeter op 30 geven het beste resultaat. Het belangrijkste voordeel van deze techniek is echter dat je verder kunt gooien en soms is dat hard nodig om de vis die ver weg zit te kunnen vangen.
Er is een groot verschil tussen de dag en de nacht. Overdag zul je de vis meestal ver weg moeten zoeken. In het donker zit de vis op een meter of 30 uit de kant, net tegen de stenen aan!!!



In de zomer volop paling, maar ook krabben..... 

Behalve wijting kan het de moeite lonen om er in de zomer op harder te vissen. Deze vissen zwemmen vlak onder de kant tegen het ondiepe gedeelte langs het talud. Het is even zoeken waar ze zitten, maar als je stil bent en geen onverhoedse bewegingen maakt kan het resultaat heel mooi zijn! Zeebaars is er net als bot in alle formaten eigenlijk het hele jaar door aanwezig, maar het Calandkanaal is zeker geen echte bot- of zeebaarsstek. Datzelfde geldt voor de paling die er evenwel genoeg zit. Door de open verbinding met zee, direct bij de monding van de Waterweg, kun je er alle vissoorten verwachten, hoe verder naar de monding, hoe meer soorten. Wat te denken van de algemeen voorkomende pitvis? Zelf ving ik er half oktober 2004 nog een makreel en tegenwoordig worden er ook hondshaaitjes en glade haaitjes gevangen! Eigenlijk is het Calandkanaal wat dat betreft een bijzonder leuk viswater. Horsmakreel, makreel, schar, tong, je kunt er alles vangen. Zorg ervoor dat je je Veldgids zevissen bij je hebt, want mijn stelling is dat er géén vis in staat die je in het Calandkanaal niet kunt vangen.



Heerlijk relaxed wachten op wat komen gaat. 

Gul is een apart verhaal in het Calandkanaal. Ze zitten er namelijk het hele jaar door!! Wel zul je de stekken moeten zoeken. In de zomer is dat meestal landinwaarts, waar het brede kanaal overgaat in het smalle gedeelte naar de brug. In de winter zijn ze meer verspreid, maar kun je er in sommige periodes ook aardig wat gulletjes haken, Leon heeft een keer een dag meegemaakt dat hij niet eens toe kwam aan het optuigen van zijn 2e hengel of het draaien van een shaggie. Hij ging in februari op een doordeweekse dag met een paar bakken zwaar verrotte pieren. “Ik had geen hoge verwachtingen maar ik gooi in, zet mijn hengel neer en die begint meteen te 'klapperen'. De eerste viel er gelijk boven de kant af, maar daarna begon het goed te lopen en gingen er 16 gulletjes van rond de 40 cm mee naar huis. Ik had er nog wel enkele verspeeld en eveneens behoorlijk wat onderlijntjes ivm 'kinken' en totaal doorgeslikte haken. Al met al een heerlijk dagje gehad wat ik niet snel zal vergeten.”



Het smalle gedeelte 

Het smalle stuk "achter de schermen" kun je van twee kanten bevissen. Het is het laatste stuk tot de brug. Ook hier kun je lekker zitten en vaak uit de wind. Hier is het ondieper dan in het brede stuk. De soortenrijkdom is hier duidelijk kleiner. Wel zijn hier weer meer zeebaarzen te vangen, vooral in het midden. Onder de kant hoef je het hier niet te proberen. Probeer het wel eens onder de brug.... Af en toe worden hier mooie scharvangsten gedaan!! Nadeel van dit smalle gedeelte is dat er onder de kant een ruime oesterbezetting aanwezig is. Zorg ervoor dat je lijn dus strak het water in staat en niet slap tegen de stenen aanloopt. Anders haal je je onderlijn er gegarandeerd niet meer uit!



Under the bridge.... 

Heel verrassend is de zuidkant van het Calandkanaal. Maar hoe kom je er?? Als je vanuit Rotterdam over de A15/N15 richting Europoort/Maasvlakte, vind je voor je de Suurhoffbrug over rijdt, de afrit "Havens 6400-7000". Onderaan de afrit kun je rechtsaf en rijdt vervolgens rechtdoor. Hier vind je plotselinge activiteit en toegankelijkheid van het Calandkanaal.



Het autoponton is altijd bezet. Let op vanaf 2014 verboden te vissen op de autopontons !!!!
Let op: De scheepvaart heeft ALTIJD voorrang bij het autoponton. Sta je te vissen, werk dan altijd even mee met een schipper!



Diep water voor de tankers