8. Het strand van Rockanje

De laatste jaren is het strand van Rockanje steeds meer het buitenbeentje geworden van de visserij in de Europoort. Dat geldt zowel letterlijk als figuurlijk. Letterlijk omdat het een beetje buiten de richting ligt, alhoewel je Maasvlakte 2 prima ziet liggen, en figuurlijk omdat het er met de visvangsten achteruit is gegaan. Toch is het bij tijd en wijle een erg leuke stek om met een bezoekje te vereren.



Achter de Voornse Duinen ligt het viswater. 

Allereerst is het natuurlijk de vraag: "hoe kom je er?" Het strand van Rockanje is gelegen aan de zuidzijde van het eiland Voorne-Putten. Zeg maar vanaf de Haringvlietsluizen tot strand de Slufter. Zelf waren we er ook niet bekend en hebben we op verschillende plekken geprobeerd om dwars door het Voornse Duin bij het water te geraken. Dat waren fikse wandelingen. Als je van natuur houdt of je zoekt een alternatief voor het Oeverbos is het van harte aan te bevelen. Maar om met al je visspullen de soms een half uur durende wandeling aan te gaan, adviseren we je niet.


Mooie wandelroutes en duinovergangen, maar met al je spullen en zware tocht. Zie je deze borden, dan zit je fout. 

Uiteindelijk kwamen we uit in het dorp Rockanje zelf en hebben we de borden "Strand" gevolgd. Je kunt dan zelfs kiezen uit het Eerste Slag en het Tweede Slag. Deze twee duinovergangen liggen een paar honderd meter uit elkaar. Vanaf de parkeerplaatsen waar je je auto kunt zetten is het maar een paar minuten lopen en dan sta je op het strand.



Zit de vis links of rechtdoor??? 

In de zomer wordt het strand bezet door de lokale bevolking en zonnebadende toeristen. Ook zijn er regelmatig strandevenementen zoals een motorcross. Dan heb je als natuurliefhebber en sportvisser weinig in deze omgeving te zoeken. Maar kom je op een minder zonnige dag in de zomer en vooral in het voor- en najaar, dan is het strand voor jou alleen. Dat is ook hét moment om de aanwezige vis te belagen!



Keuze gemaakt! Rechts ligt de Alpenroos voor koffie en bier. 

Het is een smal strand, bestaande uit zand. De diepte is een meter of drie, uiteraard afhankelijk van het tij. Golfslag heb je er nauwelijks omdat het water ondiep is en de zee ver weg. Het stroomt er licht. De stroming wordt vooral veroorzaakt door de afvoer van zoet water uit het Haringvliet, alhoewel het meeste water via de zuidkant, zeg maar de Goereese kant, weg loopt. Onder water liggen geen obstakels, het is een vlakke bodem.


Een vlak zandstrand zonder fantasie, maar wél vis! 

Het klinkt raar, maar op dit saaie ondiepe strand kun je allerlei vissoorten verwachten. Zo komen er trekvissen op zoek naar het zoete water langs en af en toe komt er een schooltje foeragerende zeevis voorbij zoals spiering, steenbolk, (hors)makreeltjes en zeebaarsjes. De grootste kans maak je echter op dé standvis waar het hier allemaal om gaat: de bot. Bijvangsten bestaan vooral uit brakwatergrondels en paling. Het is daarnaast een van de weinige Nederlandse stekken waar je in het voorjaar bijna gegarandeerd zeeforel kunt vangen. Specialisten zie je eigenlijk nooit, maar bij elke viswedstrijd met traditionele bodemvisserij worden ze gehaakt!



Uitzicht vanaf het water op de strandpaviljoens van het Eerste Slag. 

Tot enkele jaren geleden werd de voorselectie van het rayon Midden voor het NK Kust op dit parcours gevist. De vangsten bestonden dan vooral uit bot, met regelmatig japen van jongens er tussen. Met het interessant worden van bot voor de beroepsvisserij wordt er hier echter af en toe gesleept en dan is het met de vangsten ook gelijk gedaan. Een tweede reden dat het water niet altijd de vis oplevert die je zou verwachten wordt veroorzaakt door de wind en temperatuur. In het ondiepe water is de vis bij koude temperaturen snel vertrokken en is de wind aflandig, dan zal de vis ook verkassen. Daags voor genoemde wedstrijd kon er geen vis gevangen worden en op de wedstrijddag zelf was het feest, maar helaas kwam ook andersom voor. Maar als je het treft.....



Uitzicht op de Haringvlietsluizen. 

Zoek dus vooral de dagen in het voor- en najaar met een niet te koude nachttemperatuur en bij voorkeur een lichte zuid- tot zuidwestenwind. In het algemeen is de dag beter dan de nacht. Pak dan je sleeplijntjes uit de kast en vis lekker licht (of met de botlepel!!) actief het aas binnen. Als alternatief kun je je hengel ook lekker laten staan, maar dan is het toch wel handig om lichte drijvertjes op de aaslijn te doen, zodat het aas wat beweegt. Reken vooral op de wat grotere botten. Je zult zien dat een uitstapje naar deze stek zeker de moeite waard is!



De ton ligt binnen werpafstand: een dikke drie meter diep.